Szpinak z suszonymi pomidorami

Szpinak z suszonymi pomidorami

Nikt nie urodził się Papay?em, aby zagryzać szpinak szpinakiem i się jeszcze z tego cieszyć, ale jeśli chcemy przemycić go do naszej codziennej kuchni, najlepiej sprawdzi się ten przepis.

Przez to, że sałatka składa się z dużej ilości składników, szpinak nie dominuje jej smaku, który jest ostry i słodki. Poprzez bawienie się proporcjami możemy sprawić, że otrzymamy słodszą wersję (więcej gruszek i pomidorów) lub łagodniejszą (mniej czosnku i zamiana musztardy Dijon na miodową).

Poniżej jest zaprezentowany na wersję ostrzejszą.

 

Aby wykonać sałatkę potrzebujesz:

  • Pół filetu z kurczaka
  • Kostkę rosołową
  • Szpinak (400 g)
  • Słoik suszonych pomidorów w oleju (ok 280 g)
  • Gruszki (2 sztuki)
  • Ziarna słonecznika (do posypania)
  • Majonez (2 łyżki)
  • Musztarda Dijon (lub miodowa jeśli sos ma być łagodniejszy) (1 łyżka)
  • Ząbki czosnku (2 sztuki)
  • Olej (1/4 szklanki)

 

Sałatka

  1. Przygotuj filet z kurczaka (umyj i odkrój paski tłuszczu).
  2. Ugotuj filet z kostką rosołową a później wyjmij do wystygnięcia.
  3. Przygotuj sos (przepis niżej).
  4. Umyj szpinak pod bieżącą wodą, a później pokrój na mniejsze części odcinając przy tym twarde łodygi liści.
  5. Pokrój suszone pomidory.
  6. Umyj gruszki i pokrój w większą kostkę.
  7. Wsyp garść ziaren słonecznika
  8. Wymieszaj wszystko i dodaj sos.

 

Sos

Sos zwarzy się jeśli dodasz składniki w złej kolejności lub zbyt szybko. Pamiętaj również, że możesz dodać mniej czosnku i musztardę miodową, jeśli wolisz łagodniejsze smaki.

Do miseczki włóż dwie łyżki majonezu i łyżkę musztardy, wymieszaj do połączenia. Dodaj wyciśnięty czosnek (jeśli nie masz wyciskarki, pokrój go na drobno). Do masy wlej łyżeczkę oleju i wymieszaj do połączenia. Powielaj ten krok dopóki nie dodasz całego oleju. Jeśli na raz dolejesz zbyt tłuszczu, sos się zwarzy. Odstaw sos do lodówki aby smaki się przegryzły.

Dodaj do sałatki przed podaniem. Możesz całość wymieszać, albo pozostawić do samodzielnego wymieszania przez gościa.