Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Do meksyku mamy trochę daleko, ale dlaczego by chociaż raz, na chwilę nie zamienić naszej kuchni w totalny „MEKSYK”? Faktycznie – gotując tę zupę będziemy miały niemały bałagan, ale jej smak i wygląd… efekt jest tak zniewalający, że warto!

Sama zupka jest bardzo syta i rozgrzewająca. Używa się do niej głównie warzyw w puszkach więc jest idealna na obecną porę roku. W zależności od upodobań możemy ją przygotować na ostro (dodając papryczkę chilli) lub bardziej łagodnie (dodając więcej papryki słodkiej).

 

Czego potrzebujemy:

  • Litr bulionu
  • Pół filetu z kurczaka
  • Mąka (1-2 łyżki do obtoczenia kurczaka)
  • Oliwa i masło (najlepiej ich połączenie do podsmażania warzyw i kurczaka)
  • Cebula (1 większa lub 2 małe)
  • Papryka czerwona
  • Puszka kukurydzy
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Puszka pomidorów
  • Ząbki czosnku (2 sztuki)
  • Papryki czerwona słodka (2 łyżeczki)
  • Papryka chilli (do smaku)

 

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy w kostkę lub paseczki, tu pozostawiam Wam wybór. Obsypujemy vegetą i obtaczamy w mieszance mąki, słodkiej papryki(1 łyżeczka) i odrobiny chilli. Odstawiamy.
  2. Cebulę kroimy w paseczki, doprawiamy solą i słodką papryką (1 łyżeczka), na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i masło i smażymy cebulę.
  3. Gdy cebula nam się zeszkli przeciskamy czosnek, jeżeli chcemy mieć ostrzejszą zupę to dodajemy również drobno posiekaną papryczkę chilli i smażymy dalej przez minutę, do dwóch.
  4. W następnej kolejności do cebuli dodajemy wcześniej przygotowane mięso i smażymy aż się zarumieni.
  5. Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paseczki na 2-3 cm długości i wrzucamy na patelnię, do cebulki i kurczaka. Smażymy dalej.
  6. Po około 5 minutach dodajemy odcedzoną kukurydzę, opłukaną fasolę i po chwili zalewamy wszystko pomidorami z puszki. Gotujemy mieszając przez 2 do 3 minut.
  7. Przelewamy całość z patelni do większego garnka i dodajemy bulion – w zależności od oczekiwanej gęstości zupy możemy dodać go mniej lub więcej niż podany litr.
  8. Jeżeli gotowaliśmy bulion na warzywach i mięsie to możemy je zmiksować za pomocą blendera i dodać do zupy.
  9. Jeżeli bulion był z kostki to możemy zmiksować niedużą część mięsa i warzyw, aby nasza zupa nabrała gęstości.

Czekam na Wasze komentarze i relacje z gotowania :)