Nawracające przeziębienie?

Poznaj 5 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności.

Poznaj 5 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności.

W sezonie jesienno-zimowym często dopadają nas nawracające przeziębienia. Nic tak nie męczy jak katar i kaszel, który wraca do nas jak boomerang co kilka tygodni. Na szczęście jest kilka sprawdzonych i co ważne, naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności. Poniżej 5 najskuteczniejszych z nich.

 

Ruch i świeże powietrze

Niestety, ale bez świeżego powietrza nie będziemy zdrowi. Klimatyzacja albo powietrze wysuszone przez grzejące kaloryfery kiepsko działają na naszą śluzówkę. Nasza śluzówka natomiast, kiedy jest w kiepskiej kondycji, nie spełnia prawidłowo swojej funkcji i nie filtruje zanieczyszczeń, które przedostają się do organizmu. Także po pierwsze wietrz swoje mieszkanie i miejsce po pracy, a po drugie spędzaj jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu.

Jeśli przebywanie na łonie natury połączysz z aktywnością fizyczną, to już będzie sytuacja idealna. Ale ruszać można się także na siłowni, na basenie, na lodowisku czy na sali, ćwicząc jogę lub fitness ? wybór formy należy do Ciebie.

 

Sen

Sen to niezastąpiony i tak naprawdę niezbędny sposób regeneracji organizmu. Bez niego nie bylibyśmy w stanie funkcjonować, a kiedy jest go zbyt mało ? nie funkcjonujemy prawidłowo. Brak snu wpływa negatywnie na odporność. Według naukowców dorosły człowiek powinien przesypiać 7-9 godzin dziennie, podczas gdy zgodnie ze statystykami przesypia jedynie 6 godzin.

 

Czarny bez

Jednym ze znanych od dawna, stosowanych u nas od pokoleń, naturalnych środków podnoszących odporność organizmu jest czarny bez. Zarówno kwiaty jak i owoce czarnego bzu to skarbnica cennych substancji, m.in. witamin i soli mineralnych. Czarny bez stosuje się nie tylko w celu podniesienia odporności, ale także przy zwalczaniu przeziębienia. Uwaga: nie wolno spożywać surowych owoców ani kwiatów czarnego bzu ? na surowo są trujące!

 

Imbir

Imbir jest ceniony już od 3000 lat. Nic dziwnego ? oprócz tego, że używa się go jako przyprawy, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antywirusowo, zwalcza grzyby i bakterie. Polecamy prosty i bardzo skuteczny napój z imbiru, wzbogacony cytryną i miodem. Kłącze średniej wielkości należy obrać i pokroić na plasterki. Połowę zalać wrzątkiem, dodając sok z połówki cytryny, resztę imbiru gotować przez 10 minut w szklance wody z dodatkiem połówki cytryny pokrojonej w plastry. Następnie połączyć obie mikstury, a po wystygnięciu dodać 3 łyżki miodu. Tak przyrządzony sok można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Świetnie smakuje jako dodatek do herbaty.

 

Acerola

Acerola zwana również ?wiśnią z Barbados? jest rekordzistką wśród roślin pod względem zawartości witaminy C. 4,5 grama tej rośliny zawiera tyle witaminy C co kilogram cytryn! Mimo to jest u nas znana dopiero od niedawna. Na szczęście ostatnio w naszych sklepach obserwuje się coraz większą dostępność preparatów z aceroli ? od soku po kapsułki.